Titel: Binder man gärdeshank kring ett levande träd………….

Meddelare: Nils Petter Sundman  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Sörkrånge

Binder man gärdeshank kring ett levande träd, växer det ovan bandet ut en knöl eller puckel. Får en havande kvinna se denna utväxt, sedan hon klättrat över gärdesgården, så blir barnet puckelryggigt. Ett sådant barn kan botas genom att man drar det genom hål i gärdesgården på samma sätt, som då man jorddrar barn. - Jag har stängt många gärdesgårdar i mina dagar, men aldrig har jag bundit i levande träd, sedan jag fick kunskap om detta. Det finnes så gott om stör, att man inte behöver ställa till denna fara för folk.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Botemedel II. Smörjning.